Görüldü atarken bir kere daha düşünün! Nedeni ortaya çıktı…
Mesajlarda Kısaltma Kullanımı Samimiyetsiz Etki Yaratıyor
İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte pek çok kişi mesajlaşırken kelimeleri veya uzun ifadeleri kısaltma eğiliminde. Bu alışkanlık zamanla çevrimiçi dilin oluşmasına da sebep oluyor.
Stanford Üniversitesi’ndeki araştırmacılara göre, mesajlarda kısaltma kullanmak, özellikle yeni ilişkilerin başlangıcında olumsuz bir etki yaratabilir.
DEV ANKET 37 ÜLKEYİ KAPSIYOR!
Yapılan çalışmada, 37 ülkeden 5 binden fazla katılımcının mesajları incelendi ve anketler yapıldı. Kısaltma kullanan ve kullanmayan kişilerin davranışları detaylı bir şekilde analiz edildi.
Katılımcılar, kendilerine gösterilen mesajları samimiyet, çaba ve cevap verme isteği üzerinden değerlendirdi.
Araştırmacılar, kısaltma kullanmanın genellikle karşı tarafa samimiyetsiz geldiğini belirtti. Mesaj uzunluğu veya kişisel yakınlık fark etmeksizin kısaltmaların olumsuz etki yarattığı gözlemlendi.
Ayrıca kısaltma kullanan kişilerin yanıt alma olasılığının daha düşük olduğu tespit edildi.
KISALTMALAR KARŞI TARAFA SAMİMİYETSİZ GELİYOR
Araştırmacılar, kısaltmaların çaba gösterilmeyen bir iletişim biçimi olarak algılandığı için negatif etki yarattığını düşünüyor.
Kısaltma kullanımıyla ilgili yapılan anketlerde katılımcıların büyük çoğunluğunun kısaltma kullanımından rahatsızlık duymadığı ancak bu durumun karşı tarafta hoş bir izlenim bırakmadığı ortaya çıktı.
Araştırmacılar, kısaltmaların özellikle samimi görünmek ve sosyal bağları güçlendirmek istendiği durumlarda daha dikkatli kullanılması gerektiğini vurguluyor.
Ayrıca kısaltmaların her zaman olumsuz bir etki yaratmadığı belirtiliyor. Hızlı iletişim gerektiren durumlarda kısaltma kullanımı daha kabul edilebilir olabilmektedir.
Daha önceki bir araştırmada, emoji kullanımının da anlam karmaşalarına yol açabileceği belirlenmişti. Farklı kültürlerden katılımcılarla yapılan çalışmada, emojilerin anlamının cinsiyet, yaş ve kültüre göre değişiklik gösterebildiği ortaya konuldu.