3.8 milyon borçlu bankaların takibinde
2 mins read

3.8 milyon borçlu bankaların takibinde

Geçim sıkıntısıyla banka kredisi ve kredi kartları ile baş etmeye çalışanların sayısı hızla yükselirken ufukta görünen bireysel iflas dalgası endişe yaratıyor. Bankalara borcu olan 40.9 milyon vatandaş yüksek enflasyon ortamında 3.4 trilyon lirayı aşan borçlarını nasıl ödeyeceğini düşünürken, 3.8 milyon kişinin de borcundan dolayı yasal takibi bulunuyor. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi verilerine göre, 2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı yüzde 39 artarak 1 milyon 213 bin kişi oldu. Böylece 2024 Ağustos ayı itibarıyla bireysel kredi ve kredi kartı borcunu ödememiş ve borcu devam eden kişilerin sayısı 3 milyon 847 bin 492’ye ulaştı.

YAPILANDIRMAYA KALACAK

Nitekim bu hızlı artış ekonomi yönetimini de harekete geçirdi ve kredi ile kart borçlarına yapılandırma paketi devreye alındı ancak bunun maliyeti de vatandaşa ciddi bir borç yükü getiriyor. Yapılandırmanın yüksek faiz maliyetine rağmen bankacılar önümüzdeki dönemde borcunu geciktirip, yapılandırmadan faydalanmak isteyeceklerin sayısında artış olacağını öngörüyor. TBB verilerine göre, bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 46 oranında yükseldi. Bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı 2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde 899 bin kişi iken; aynı dönem için bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ise 737 bin kişi oldu.

261 milyarlık kredi batık

TBB verilerine göre borçlu sayısı artarken ‘batık’a konu olan borç bakiyesi de ciddi düzeye geldi. TBB verilerine göre Ağustos 2024 itibarıyla bireysel kredi kartlarını da içeren bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacaklar bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 126 artış ile 96 milyar TL oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık verilerine göre ise 27 Eylül itibarıyla ticari kredileri de kapsayan takipteki kredi tutarı bir yılda 92.6 milyar liralık (yüzde 180) dev artışla 260 milyar 898 milyon liraya ulaştı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir